De hoofdstad van Finland is door zijn zuidelijke ligging aan de Finse Golf, de prachtige architectuur en mooie natuurgebieden een populaire vakantiebestemming geworden. Helsinki is, in tegenstelling tot andere grote steden in Europa, niet erg dichtbevolkt. Dat maakt de stad een ideale bestemming voor iedereen die in ale rust iets wil meemaken van de Scandinavische natuur en cultuur. Wanneer je een bezoek aan deze stad aan het plannen bent zijn is dit de top 10 bezienswaardigheden in Helsinki die je gezien moet hebben.

10. Hakaniemi Markt

Hakaniemi

De Hkaniemi Markt is een overdekte hal die sinds 1897 in gebruik is. Deze levendige marktplaats in het centrum van Helsinki is maar liefst twee verdiepingen groot met meer dan 70 winkels in de hallen. Hier kun je alles vinden van verse etenswaren tot originele handgemaakte artikelen. De markt is de ideale plek om iets mee te krijgen van traditionele Finse etenswaren. Ook liefhebbers van Aziatische producten kunnen hier genoeg vinden: door de oostelijke ligging van Finland worden er veel artikelen uit Azië geïmporteerd.

9. Linnanmäki (Pretpark)

Linnanmäki
Janke/wikicommons

Een pretpark midden in een stad is het beste van twee werelden. Sinds 1950 is Linnanmäki (Het Finse woord voor “kasteelheuvel”) in de Finse hoofdstad te vinden. Dit park heeft meer dan 40 attracties voor jong en oud, en ook een eigen aquarium. Achtbanen, wildwaterbanen, kleine familieattracties: het is allemaal te vinden in Linnanmäki. Het terrein van het pretpark is voor iedereen gratis te bezoeken en er zijn losse tickets verkrijgbaar voor de vele attracties in het park. Linnanmäki is helaas wel alleen open tussen april en november.

8. Kapel van Kamppi

Kapel van Kamppi
Kapel van Kamppi2
Tappinen/wikicommons

Deze opvallende kapel bevindt zich in de wijk Kamppi, aan het Narinkka plein. Het unieke gebouw is vrijwel helemaal gemaakt van hout, en daarom beroemd om zijn revolutionaire architectuur. In 2010 werd het bouwwerk beloond met een award voor de meest interessante architectuur ter wereld. De kapel is pas sinds 2012 open, en laat de unieke stijl zien die moderne Finse designers kenmerkt. Ondanks dat het gebouw een kapel wordt genoemd is het geen echt religieus gebouw. De kapel is voornamelijk een stilteruimte waar alle inwoners en toeristen die Helsinki bezoeken kunnen samenkomen in een inspirerende ruimte.

7. Domkerk van Helsinki

domkerk helsinki

Al vanaf een grote afstand is deze kerk uit 1852 te zien. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd ter ere van de Russische Tsaar, in de tijd dat Finland nog onder Russische invloed was. Tegenwoordig is de kerk in het bezit van de bisschop van Helsinki, en open voor het publiek. Het prachtige witte gebouw bovenop een klein heuvel trekt de aandacht in de stad, waardoor alle toeristen wel een bezoek brengen aan dit mooie bouwwerk.

6. Esplanadi Park

Esplanadi
Diego Delso/wikicommons

Tussen het Erottajaplein en het marktplein van Helsinki ligt het Esplanadi park. Dit grote stadspark is een prachtige ontmoetingsplaats en ideaal om een wandeling in te maken tijdens een zonnige dag. Met een restaurant, kunstwerken en een openluchttheater is er genoeg te doen in het park. Er worden hier dan ook regelmatig concerten en toneelstukken opgevoerd, wat een bezoek aan het park de perfecte combinatie van natuur en cultuur maakt.

5. Senaatsplein

Senaatsplein
Tyg728/wikicommons

Vlakbij de domkerk bevindt zich het senaatplein. Dit centrale plein stamt uit 1850 en wordt omringd door de meest belangrijke gebouwen van de stad. Zo is de universiteit van Helsinki te vinden aan het plein, waardoor het druk bezocht is door de studenten uit de stad. Een beeld van Tsaar Alexander de tweede is midden op het plein te vinden, als een herinnering aan de Russische invloed in Finland. Het senaatplein dankt zijn naam aan het senaat dat ook aan het plein ligt. In dit gebouw zijn de verschillende ministeries van Finland te vinden.

4. Openluchtmuseum Seurasaari

Seurasaari
Pöllö/wikicommons

Gelegen op een eiland vlakbij de stad is het openluchtmuseum Seurasaari. Het museum laat voornamelijk houten bouwwerken zien de oorspronkelijk uit heel het land komen. Oude molens, huizen en boerderijen zijn opgebouwd in deze bossen om zo de specialiteit van Finse architectuur te laten zien: hout. Het museum bevindt zich middenin de bossen en een groot natuurgebied op het eiland. Dit maakt een bezoek aan Seurasaari meteen een verfrissende wandeling in de natuur die Helsinki te bieden heeft.

3. Oespenski-Kathedraal

Oespenski
Ralf Roletschek/wikicommons

De Russische geschiedenis van Finland blijft aanwezig in Helsinki, met deze Russisch-Orthodoxe kathedraal als hoogtepunt. De unieke architectuur valt op binnen het landschap van de stad, en de kathedraal weet dan ook een half miljoen toeristen per jaar te trekken. Het Russisch-orthodoxe geloof is echter niet meer te vinden in dit gebouw. Sinds de onafhankelijkheid is de kerk onder invloed van de Fins-orthodoxe stroming.

2. Temppeliaukio Kirkko

Temppeliaukio Kirkko
Matthew Duncan /wikicommons

Het is duidelijk dat Finland een erg speciale relatie heeft met architectuur. Alle kenmerkende gebouwen uit de hoofdstad staan bekend om hun unieke uiterlijk en verschillende stijlen. De Temppeliaukio Kirkko, gebouwd in de jaren 30, is geen uitzondering, en is een kerk die in een rotspartij is gebouwd. Dit maakt de kerk een mooie samenkomst tussen natuur en religie in één van de meest indrukwekkende gebouwen die Helsinki kent.

1. Suomenlinna

Suomenlinna
Michal Pise/wikicommons

Een echt hoogtepunt van een bezoek aan Helsinki is de bewoonde vesting Suomenlinna. Deze vesting is geplaatst op zes kleine eilanden die vlakbij de stad liggen. Oorspronkelijk stamt de vesting uit de achttiende eeuw, maar door het verstrijken van tijd en verschillende bezettingen zijn de gebouwen niet meer in perfecte staat. Dit maakt Suomenlinna alleen niet minder mooi. Met 900 inwoners, een bibliotheek en museum is deze bezienswaardigheid niet alleen historisch maar ook nog steeds levendig.