Bij de naam Manchester denken de meesten meteen aan de wereldberoemde voetbalclub Manchester United (of het kleine broertje “City”). Toch heeft deze grote Engelse stad nog veel meer te bieden. Het is een bruisende studentenstad, die rijk is aan muziek, kunst, cultuur, architectuur en wetenschap. Kortom dit is een top 10 met veel variatie.

10. Whithworth Kunstgalerie

whitworth

Bij het Whithworth park, ten zuiden van het centrum van Manchester, bevindt zich de Whithworth Kunstgalerie. De naam van de kunstgalerie komt van ingenieur, uitvinder filantroop en ondernemer Sir Joseph Whitworth, die in het verleden (1908) een donatie deed, waardoor het museum kon worden geopend. In het museum bevindt zich een collectie schilderijen, sculpturen en textiel. Het belangrijkste aanwezige kunstobject is het marmeren beeld ‘Genesis’ van Sir Jacob Epstein.

9. Trafford Centrum (overdekt winkelcentrum)

Trafford centrum
Charles Bowring/wikimedia

Eén van de grootste overdekte winkelcentra van het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in Manchester. Het gaat hier om het Trafford Centrum, een complex met meer dan 10.000 parkeerplaatsen, vele winkels, een bioscoop, een bowling baan, laser games, Pardise Island Adventure Golf, een game centrum, botsauto’s, eetgelegenheden en een food court dat ruimte biedt aan 1600 gasten. Je vindt dit spectaculaire winkelcentrum ten zuidwesten van het centrum.

8. Heaton Park

heaton park
Mike Peel (www.mikepeel.net)

Het Heaton Park is één van de grootste parken van Europa. Het bevindt zich ten noorden van het stadscentrum. Hier bevindt zich een 18e -eeuws landhuis, dat vroeger in het bezit was van de welgestelde familie Egerton. Nu kun je er een kijkje nemen in de kamers die nog in originele staat zijn ingericht. In het groene Heaton Park zijn ook een observatorium, siertuinen, een kinderboerderij, een speeltuin en een 18-holes golfbaan aanwezig.

7. Wetenschaps- en industriemuseum

wetenschaps museum

Het Wetenschaps- en industriemuseum van Manchester bevindt zich in het oudste (nog bestaande) spoorwegstation ter wereld, het Liverpool Road railway station, iets ten zuidwesten van het centrum. Het gebouw bestaat uit vijf expositieruimtes. In het hoofdgebouw vind je de eerst werkende computer ter wereld en de textielgalerij (met mechanische weefgetouwen. In het 1830 Warehouse wordt informatie gegeven over de toepassingen van elektriciteit en over de goederenopslagplaatsen van Manchester. In het Station Building (waar nog originele lokettenzalen zijn) vind je tentoonstellingen over de riolering, het leven en werken in het 18e en 19e -eeuwse Manchester. In de Power Hall staan een stoomlocomotief, stoommachines, spoorwegmateriaal en olie-, diesel-, hete lucht- en gasmachines uitgestald. In de Air and Space Hall bevinden zich oude vliegtuigen en een helikopter. Kortom dit is een museum waar je zeer veel kunt zien en leren.

6. Manchester Kunstgalerie

manchester kunstgallerie
David Dixon/flickr

De Manchester Kunstgalerie bevindt zich in een prachtig gebouw in het centrum van de stad. Hier is een buitengewoon, uitgebreide verzameling kunst te vinden, die op een zeer creatieve, vernieuwende manier wordt getoond. Voornamelijk gaat het hier om Britse kunst, maar ook ander Europees werk is in de Manchester Kunstgalerie aanwezig. Naast deze vaste collectie worden in de galerie ook regelmatig speciale tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

5. Stadion Manchester United (met museum)

old trafford

Ten zuidwesten van het centrum van de stad bevindt zich het wereldberoemde stadium van Manchester United, ook wel de ‘Old Trafford’ genoemd. Het staat er al sinds 1910 en er kunnen 76.000 mensen plaatsnemen op de tribune. Bij het stadium is een museum gevestigd waar je uitgebreide informatie vindt over maar liefst 130 jaar voetbalgeschiedenis. Ook aan kinderen is gedacht, voor hen is er een speciale interactieve zone. Via het museum kun je deelnemen aan een rondleiding door het stadium. Je kijkt dan mee achter de schermen van de club Manchester United en betreedt via de tunnel het ‘heilige’ gras van de club. Ook een voetbalwedstrijd bijwonen in de thuishaven van Manchester United is natuurlijk mogelijk.

4. Town Hall (stadhuis)

town hall
Mark Andrew/flickr

Het centraal gevestigde stadhuis van Manchester bevindt zich aan de Albert Square (de nummer 2 van deze lijst). Het is aan het einde van de 19e eeuw in Victoriaanse stijl ontworpen door Alfred Waterhouse. Deze man ontwierp ook het Manchester museum (zie de nummer 5 van deze lijst). Het beschikt over een klokkentoren met een carillon met 23 klokken. Niet alleen aan de buitenzijde is dit imposante gebouw een lust voor het oog. Ook aan de binnenkant is het een bezichtiging waard. Je vindt hier onder anderen zeer indrukwekkende muurschilderingen.

3. The Lowry (hoogstaand architectonisch bouwwerk)

Lowry

De Lowry is een zeer spectaculair architectonisch hoogstandje. Het gebouw bevindt zich op een mooie locatie aan het water. Het hypermoderne uit glas en staal bestaande bouwwerk is ontworpen door de architect Michael Wilford, gebouwd in 1999 en geopend in 2000. De constructie kostte maar liefst £106 miljoen. Er bevinden zich in de Lowry twee theaters, een kunstgalerie, tentoonstellingsruimte en een studio.

2. Albert Square (plein)

Albert Square

Het belangrijkste en tevens mooiste plein van Manchester is het centrale 19e -eeuwse Albert Square. Hier bevindt zich de bekende Manchester Town Hall (de nummer 4 van deze lijst). Dit enorme bouwwerk valt meteen in het oog, andere gebouwen zijn hiernaast erg klein. De Albert Square is vernoemd naar Prins Albert. Van hem staat er een standbeeld op het plein. Er is tevens een vierkante fontein geplaats voor de vrouw van Prins Albert, Koningin Victoria. Ook zijn er een aantal andere standbeelden en monumenten op het plein geplaatst. Uiteraard is het op de Albert Square altijd gezellig druk. Ook vinden hier geregeld evenementen en feesten plaats, zoals de jaarlijkse kerstmarkt.

1. Castlefield (oude centrum)

Castlefield
Clem Rutter/wikimedia

Het oudste deel van de stad Manchester heet Castlefield. Dit is de plek waar de stad ooit is ontstaan. Castlefield betekent ‘kasteel in het veld’. Deze naam is aan deze plek gegeven, omdat hier in een ver verleden een Romeins fort stond, de Mamucium. Resten hiervan zijn nog steeds op Castlefield aanwezig. Ook is er een gereconstrueerd deel, dat is te bezichtigen. Het gebied rondom het oude fort was van oudsher industrieel gebied, waar voornamelijk handel werd gedreven. Allerlei evenementen vinden nu plaats in Castlefield. Ook voor een lekker hapje en drankje kun je er terecht in de vele restaurants en cafés. Tevens bevindt zich hier het Wetenschaps- en Industriemuseum (de nummer 7 van deze lijst).