Liverpool bevindt zich aan de rivier de Mersey aan de westkust van Engeland. De stad staat bekend om haar twee bekende voetbalteams: Liverpool FC en Everton. Ook komt de wereldberoemde groep ‘The Beatles’ uit Liverpool. De stad is van oudsher een belangrijke havenstad. Tegenwoordig is de toeristensector zeer belangrijk voor de stad. Met name het deel rondom het oude havengebied wordt veel bezocht. Dit gedeelte van Liverpool staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Er staan hier veel bijzondere historische gebouwen.

10. Tate Liverpool Museum

In een groot gerenoveerd pakhuis aan de Albert Dock (de nummer 1 van deze lijst) bevindt zich het Tate Liverpool Museum, dat onderdeel uitmaakt van de Tate Gallery. Je vindt hier voornamelijk Britse kunst van klassiek (vanaf het jaar 1500) tot hedendaags. Er is geen eigen collectie aanwezig in het Tate Liverpool Museum. Ieder jaar is er een nieuw programma van tijdelijke exposities. Als je op de website van Tate aangeeft wanneer je er naartoe gaat, kun je alvast zien welke tijdelijke expositie er is in het Tate Liverpool.

9. Merseyside Maritiem Museum

Net zoals het Tate Liverpool Museum (de nummer 10 van deze lijst) bevindt ook het Merseyside Maritiem Museum zich aan de Albert Dock (de nummer 1 van deze lijst). Het museum maakt deel uit van de Nationale Musea van Liverpool. Hier vind je uitgebreide informatie over de (van oudsher zeer belangrijke) haven van Liverpool. Onderwerpen als de trans-Atlantische slavenhandel, smokkelaars en de Titanic komen in het Merseyside Maritiem Museum aan bod.

8. Echo Arena Liverpool


Keith Edkins /wikicommons

Aan de kade, naast de Albert Dock (de nummer 1 van deze lijst) vind je de Echo Arena Liverpool. Dit is een congrescentrum en een arena in één. Het enorme bouwwerk is ontworpen door de Engelse architect Wilkinson Eyre en is gebouwd tussen 2005 en 2008. De vormgeving van het bouwwerk is zeer uniek. Het bouwwerk kostte maar liefst € 220 miljoen. De arena van het enorme gebouw wordt gebruikt voor (pop)concerten, sportevenementen, festivals en (in 2008) de MTV Europe Music Awards. Hier traden al zeer veel wereldberoemde artiesten op. De arena is ook thuishaven van een Britse basketbalploeg, namelijk de Mersey Tigers. En het is de plek waar jaarlijks het Liverpool Summer Pop Festival plaatsvindt. Het congrescentrum, dat zich aan de andere kant van het gebouw bevindt, wordt gebruikt voor tentoonstellingen en congressen. Het programma van de echo arena kun je uiteraard bekijken via de website.

7. Port of Liverpool gebouw

Iets ten noorden van de Albert Dock (de nummer 1 van deze lijst) bevindt zich het Port of Liverpool gebouw. Dit is een prachtig wit bouwwerk, voorzien van twee torens en een grote koepel. Het paleisachtige gebouw is ontworpen in een Edwardiaanse, neo-barokke stijl en afkomstig uit het jaar 1907. Het Port of Liverpool gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De twee beelden van vrouwen, die zich aan weerszijden van de ingang van het gebouw bevinden, staan voor handel en industrie. Het Port of Liverpool gebouw deed lange tijd dienst als hoofdkwartier van de Harbour Board en Mersey Docks. Nu is het een kantoorpand. Zowel vanaf het plein voor het gebouw als vanaf de overzijde van de rivier de Mersey heb je een schitterend uitzicht op het bouwwerk. Vanaf het gebouw kijk je uit op het water van de Mersey. Ook van binnen is de Port of Liverpool een lust voor het oog, met veel marmer, brons, eikenhout en een prachtig versierd plafond.

6. The Walker kunstgalerie (museum)


Rept0n1x/wikicommons

Het museum The Walker is opgericht in het jaar 1877 door burgemeester en brouwer Andrew Barclay Walker. Hier vind je de mooiste kunstcollecties van Engeland met werken van onder anderen Albert Moore, Poussin, Lucian Freud en Rembrandt. Ook zijn er collecties aanwezig uit de periode van 1300 tot 1550 afkomstig van Italiaanse en Nederlandse kunstenaars. Naast de vele schilderijen is hier ook een afdeling met sculpturen. The Walker bevindt zich iets ten noorden van het centrum van de stad.

5. Metropolitane Kathedraal

In het Universiteitsgebied van Liverpool, ten oosten van het centrum, staat de Liverpool Metropolitane Kathedraal. De Rooms katholieke kerk staat er pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Het is een ontwerp van architect Fredrick Gibberd. De kerk heeft een cirkelvormige plattegrond en wordt om deze reden ook wel ‘Paddy’s Wigwam’ of ‘De Paus lanceerhelling’ genoemd. De Metropolitaanse Kathedraal is een modern bouwwerk gemaakt van gewapend beton en Portlandsteen. Het altaar bevindt zich in het hart van de kerk. Door een afgeknotte kegel met daarin een glas-in-lood raam, die zich op het dak bevindt, schijnt het daglicht prachtig naar binnen. De Metropolitaanse Kathedraal wordt altijd druk bezocht door toeristen.

4. Beatles Story (museum)

De wereldberoemde Beatles, de jongensgroep die bestond uit John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison, startte in Liverpool. Daar besloten de vier jongens in het jaar 1960 een popgroep te gaan vormen. The Beatles Story is een museum met informatie over de popgroep, sinds 1990 een attractie in Liverpool. In 2015 werd het benoemd tot één van de beste toeristische attracties van Engeland. Je kunt vanuit het museum een tour maken langs de vier huizen, waarin de jongens zijn opgegroeid. Onderweg zie je kunstvoorwerpen, die te maken hebben met de Beatles. In het museum word je via allerlei techniek mee op reis genomen in de muziekgeschiedenis van dit wereldberoemde viertal. Allerlei herinneringen aan The Beatles zijn aanwezig in het museum, zoals de ronde bril en de piano van John Lennon.

3. Liverpool Town Hall


Miguel Mendez/flickr

Het 18e -eeuwse vorstelijke stadhuis van Liverpool, de Liverpool Town Hall, is één van de mooiste historische gebouwen van de stad. Het is een beschermd bouwwerk, dat is ontworpen door John Wood de Oudere. Het gebouw bevindt zich aan de noordelijke rand van het centrum aan de High Street. Het stadhuis is ingedeeld in verschillende vertrekken, bestemd voor verschillende functies. Zo is er een Raad kamer van de stad en een zaal voor bruiloften. Er zijn ook kamers aanwezig, die speciaal voor publiek zijn opengesteld. Ze kunnen via een rondleiding worden bezocht. Voor het stadhuis staat het Nelson monument, ter ere van admiraal Horatio Nelson, een zeer invloedrijke persoon uit oorlogstijden.

2. Anglicaanse Kathedraal


calflier001/flickr

Aan de neogotische 20e -eeuwse Anglicaanse Kathedraal is maar liefst 74 jaar gebouwd. Het is een ontwerp van de architecten George Bodley en Giles Gilbert Scott. Het prachtige bouwwerk bevindt zich ten zuidoosten van het centrum. Omdat de kathedraal zich boven op een heuvel bevindt, de St. James Mount, en over een 100 meter hoge toren beschikt, is het bouwwerk van verre te zien. Uiteraard heb je vanuit de toren ook een prachtig uitzicht over het centrum van Liverpool. De Anglicaanse Kathedraal is de zetel van de Anglicaanse bisschop en de vijf na grootste Kathedraal ter wereld. Het heeft een afmeting van 188 bij 60 meter en een oppervlakte van 9600 m². Het grootste kerkorgel van Engeland, afkomstig van de orgelbouwers Henry Willis & Sons, bevindt zich hier. In de Kathedraal vind je naast voortreffelijke architectuur ook een restaurant en een giftshop.

1. Albert Dock (kade)

Albert Dock is een gedeelte van de kade (langs de rivier de Mersey), dat voornamelijk bestaat uit gerenoveerde pakhuizen. Vroeger werd hier handel gedreven, nu is dit dé toeristische trekpleister van Liverpool. Je vindt hier meerdere monumentale gebouwen, het Beatles Story museum (de nummer 4 van deze lijst), het Merseyside Maritiem Museum (de nummer 9 van deze lijst) en het Tate Liverpool Museum (de nummer 10 van deze lijst). Tegenwoordig is de Albert Dock het moderne gedeelte van de stad, vol met hippe restaurants en cafés.