Top 25 dingen om te doen in München

Op zoek naar een leuke bestemming voor jouw volgende citytrip? Laat al die Europese hoofdsteden van achterwegen en bezoek München! Deze stad in de Bavaria in Duitsland is een echte topper voor jong en oud. De stad heeft enorm veel te bieden op cultureel, historisch en actief gebied. Wij hebben de 25 bezienswaardigheden die je echt moet bezoeken op een rijtje gezet.

1. Alte Pinakothek

Alte Pinakothek

Dit museum uit 1836 behoort tot een van de oudste musea ter wereld. Hier hangen niet zomaar wat namen. Waaronder grootheden uit de Renaissance zoals Da Vinci en Titiaan. Maar ook bekende kunstenaars zowel Jeroen Bosch, Albert Dührer en schilderijen van Rubens kun je hier tegenkomen. Het heeft een bijzonder uitgebreide en inclusieve collectie.

2. Munich Residenz

munich residenz
munich residenz 2

Dit indrukwekkende onderkomen is zeker een bezoekje waard. Koningen, prinsen, keizers en nog meer belangrijke personen hebben hier hun woning gehad. Niet alleen de woning is adembenemend, maar ook de collectie aan kunst binnen. Het is aan te raden om dit optrekje in meerdere keren te bezoeken aangezien er zo veel te zien is.

3. Neues Rathaus

neues rathaus
Het heet dan wel het nieuwe raadhuis, maar dit gemeentehuis is toch meer dan een eeuw oud. Dit Gotische bouwwerk staat op het bekende Marienplatz en dateert uit 1890 – 1900. Het klokkenspel van de toren speelt iedere dag prachtige melodieën om 11:00, 12:00 en 17:00.

4. Englischer Garten

Englischer Garten
Geniet van de romantische Engelse tuin in München. Dit park is maar liefst 370 hectares groot en bevindt zich ten noorden van de stad. Er zijn verschillende riviertjes, beekjes, meren en prachtige vegetatie. Dit stadspark behoort tot een van de grootste parken ter wereld. Het is zelfs groter dan Central Park in New York.

5. Neue Pinakothek

neue pinakothek

Ook is er een museum voor de schilder- en beeldhouwkunst van de achttiende en negentiende eeuw.Namen als Delacroix, Klimt, Monet, Courbet en nog vele andere grootheden zij hier te bewonderen.

6. Marienplatz

Marienplatz
Marienplatz is het bekendste plein van München. Dit plein is omringt door prachtige authentieke gebouwen. Dit marktplein stamt uit 1200. Het is een populaire toeristische attractie vanwege het prachtige plaatje. Ga je in de december naar München? Dan kun je hier een van de grootste kerstmarkten van het land vinden.

7. Sint-Petruskerk

sint Petruskerk
Dit is de oudste kerk van München. De kerk dateert uit 1100, maar was volledig verwoest door een brand in 1300. De kerk is later opnieuw gebouwd in een Barok stijl. Er is een duidelijke mengeling van architectonische stijlen zichtbaar in deze kerk. Zeker toen deze een aantal eeuwen later voorzien werd van een fresco op het plafond in een Gotische stijl. Het is een unieke kerk waar de geschiedenis boekdelen spreekt.

8. Deutsches museum

deutches museum

Dit museum over de geschiedenis van de techniek en natuurwetenschap is gevestigd op een eiland in de Isar, hier bevinden de meeste musea zich (Museumsinsel). Dit museum biedt meer inzicht in de Duitse geschiedenis op het gebied van innovatie en wetenschap. Dit museum houd je makkelijk een dag geboeid.

9. Pinakothek der Moderne

pinakothek der moderne
Naast een museum voor de oude kunst en de 18 en 19e eeuwse kunst, heeft München zelfs nog een derde optie. Dit is het museum voor de hedendaagse kunst. Hier vind je interessante tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars en kun je de prachtige collectie aan werk vanaf de jaren ’50 bezichtigen.

10. Lenbachhaus

Lenbachhaus
Dit unieke gele gebouw heeft een zekere invloed gehad in de moderne kunstgeschiedenis. Leden van de Blaue Reiter kwamen hier samen. Het was een bruisende art scene begin vorige eeuw. Vandaag de dag zijn er de werken van deze Expressionistische meesters tentoongesteld.

11. Asam kerk

asam kerk
asam kerk 2

Een werkelijk lust voor het oog is de Asam kerk. Deze kerk is gebouwd aan het einde van het Barok tijdperk. Het overdadige en sierlijke is goed zichtbaar. De kerk is voorzien van marmeren pilaren, beelden, schilderingen en nog veel meer goud decor.

12. Frauenkirche

Frauenkirche
Diliff/wikipedia

Het is misschien niet de mooiste kerk van de stad, maar wel een indrukwekkende. Deze kerk heeft om te beginnen twee grote torens, deze zijn echte landmarks van München. Het heeft verder een bescheiden uiterlijk. Ook heeft deze kerk een belangrijke tombe waar veel koningen zijn begraven. Ook is er bij de ingang van de tombe een schoenafdruk zichtbaar op de muur. Volgens legendes zou deze achtergelaten zijn door de duivel.

13. Theatine kerk

Theatine kerk
Dit is een prachtig stukje werk uit de Barok. Deze gele kerk is geïnspireerd op de Sant Adrea della Valle uit Rome. De façade is rijkelijk versiert met verschillende niches, beelden, zuilen en reliëfs. Ook de binnenkant van de kerk is bewonderenswaardig met beelden, zuilen en een overdaad aan marmer.

14. Nationaal Bavaria museum

Kom meer te weten over de Bavaria regio. Deze Duitse regio heeft een bijzondere geschiedenis waar veldslagen en koningshuizen elkaar maar al te vaak afwisselden. Multimediale tentoonstellingen geven je een beter inzicht in deze unieke historie.

15. BMW museum

Het museum van BMW is niet alleen interessant van de binnenkant, maar ook de buitenkant is een bijzonder geval. Dit unieke moderne ontwerp wordt in de volksmond ook wel de ‘saladebowl’ genoemd. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van de BMW, kun je unieke modellen bezichtigen en kun je zelfs een kijkje nemen in de toekomst van BMW.

16. BMW wereld

Naast het museum is de BMW wereld. Deze is gratis toegankelijk. Hier kun je de nieuwste BMW modellen bekijken en kan er zelfs een nieuwe BMW worden gekocht. Het is een echte BMW dealer van de meeste exclusieve modellen. Autoliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

17. Glypothek

Glypothek

Een museum dat zich aan de andere kant van de stad vindt, is het Glypothek. Dit is het oudste museum van München en dateert ui 1830. Dit museum is gebouwd in een Classicistische stijl. Het museum biedt een onderkomen aan veel beeldhouwwerken uit de Romeinse, Hellenistische en Griekse periode.

18. Olympia park

Olympia park
Veel Olympische stadiums worden na gebruik vergeten. Maar dit Olympia Park uit 1972 is nog altijd een echte trekpleister. De arena dat gelegen is in dit park wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt. Hier worden zowel sportevenementen gehouden, als concerten.

19. Allianz arena

Allianz arena
Voetballiefhebbers moeten natuurlijk het Allianz stadion van FC Bayern München bezoeken tijdens een trip naar München. Het is een van de grootste stadions en in het weekend kun je hier altijd een stoel boeken. Ook is er een apart museum aangesloten over FC Bayern München.

20. Nationaal theater

nationaal theater munchen
Het Nationaal theater van München heeft dagelijks een uniek programma aan theater en opera. Het Neo-classicsistische gebouw heeft een belangrijke historie. Het is mogelijk om een toer te boeken voor een rondleiding achter de coulissen en de bijzondere gedeeltes van dit theater.

21. Müller’sches volksbad

Müllersches volksbad
Ga een dagje zwemmen in een prachtig zwembad in München. Dit zwembad is volledig gebouwd in een Art Nouveau stijl en voorzien van prachtige decoratie. Je hoeft niet bang te zijn dat het er heel druk is, want het is echt een geheime vondst.

22. Hofbraühaus

Hofbraühaus

München heeft veel kleine brouwerijen in de stad. Hier kun je een toer krijgen om meer te weten te komen over de unieke brouwwijze, maar natuurlijk kun je hier ook terecht voor een lekker biertje aan het einde van jouw drukke dag.

23. Viktualienmarkt

Viktualienmarkt

Deze indoor en outdoor markt is een populaire plek om te lunchen. Duitsers doen hier hun dagelijkse boodschappen en kom hier om te ontspannen. Er zijn veel leuke eetkraampjes waar je een volledige maaltijd kunt kopen.

24. Hellabrun dierentuin

Hellabrun
Een dagje naar de dierentuin is ook een optie in München. Met meer dan 40 hectares is het perfect voor een dagje uit. De dierentuin is hier gevestigd in 1911 en sindsdien is de collectie aan dieren steeds verder uitgebreid. Je kunt hier alpacas, ijsberen, leeuwen en nog veel meer wilde dieren van dichtbij bekijken.

25. Oktoberfest

Oktoberfest

Kom tijdens Oktoberfest naar München en vindt een groot feest in de stad. De traditie gaat helemaal terug naar 1810 en sindsdien is er ieder jaar een uitbundig bierfeest van maar liefst 16-18 dagen. Geniet van de Duitse cultuur in een notendop.

München is echt een allround topper. Er is genoeg te zien en genoeg te doen. Ben jij een kunstliefhebber? Dan kun je echt jouw hart ophalen in een van de vele musea, maar je kunt ook genoeg kerken bezoeken. Bekijk de agenda van München of je nog een leuk concert kunt bijwonen, een voetbalwedstrijd gaande is of een belangrijk evenement. Een weekje München is een onvergetelijke ervaring.