‘Voor Rome bestond Trier al dertienhonderd jaar’. Dit is een inscriptie die je vindt in het Rote Haus. Waarschijnlijk komt deze uit een middeleeuwse saga, maar feit is wel dat Trier één van de oudste steden van Duitsland is. Trier ligt in een sprookjesachtige vallei en wordt doorkruist door de Moezel. Door zijn lange geschiedenis kent het heel wat interessante gebouwen. De Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk staan geklasseerd als Unesco werelderfgoed. Trier is ook gekend als centrum voor de wijn(handel). Er is in ieder geval genoeg te doen en te zien. Wij lijsten 12 interessante plekken voor je op.
12. Römerbrücke
Stefan Kühn/wikicommons
Deze brug is één van de oudste Romeinse bruggen in Noord Europa. Door haar afmetingen en stabiliteit is ze vandaag nog steeds opgewassen tegen het moderne verkeer. Men begon aan de bouw in 16 voor Christus, samen met het construeren van de stad. Voor de funderingen werden er lokale eiken gebruikt. In 71 na Christus werd de tweede bouw aangevat. De palen droegen nu een massieve balkenconstructie en stenen peilers. De derde bouw vond plaats rond 150 na Christus. Van wat we vandaag nog zien zijn er nog vijf pijlers effectief uit de Romeinse tijd.
11. Het Amfitheater van Trier
Medienfabrik Trier, http://www.medienfabrik-trier.de
Dit theater werd in 100 na Christus gebouwd en bood plaats aan 20.000 toeschouwers. De Romeinen waren wel slim toen ze dit bouwwerk neerzetten. Door de helling aan de voet van de Petrisberg hoefden ze aan één kant van het theater geen aarde te storten. Het theater werd tot aan het begin van de 5e eeuw gebruikt. Daarna, in de middeleeuwen, was het een steengroeve. Vandaag kan je deze historische site bezoeken.
10. De Onze-Lieve-Vrouwekerk
Deze kerk staat in het centrum van de stad, en is een katholieke kerk uit de 13e eeuw. Ze wordt beschouwd als één van de oudste gotische kerken in Duitsland en ze staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Bijzonder is de kruisvormige plattegrond. Het boogveld en de vensters van deze kerk tonen de voorgeschiedenis met Abraham en Noach, de voorspellingen van de profeten en de boodschap aan Maria. Dit zijn originelen.
9. Het Keurvorstelijk Paleis
Lothar Spurzem/wikicommons
Zeker een plek om te bezoeken, vooral als je van rococo houdt. Dit paleis wordt namelijk beschouwd als één van werelds mooiste rococo gebouwen. Het was van de 17e eeuw tot 1794 de verblijfplaats van de keurvorsten van het Aartsbisdom Trier. Het werd gebouwd door keurvorst Philipp von Walderdorff. Na de onteigening door Napoleon werd het paleis in de 19e en begin 20e eeuw door de Franse en Pruisische overheersers als kazerne gebruikt. De pracht en praal die de keurvorsten en aartsbisschoppen wilden uitstralen zie je onder andere in het vorstelijk trappenhuis. De zuidvleugel is bijzonder mooi, je kunt hem aanschouwen vanuit de tuin. Als je geluk hebt kan je er een concert bijwonen, in de zomer worden deze georganiseerd in de paleistuin.
8. De Keizerthermen
Berthold Werner/wikicommons
De Kaiserthermen in het Duits, of de Keizerlijke baden zijn grootste baden van het toenmalige Romeinse Rijk die in de 4e eeuw werden gebouwd. De toenmalige bezoekers konden er gebruik van alle mogelijke luxe: van warm-, lauw- en koudwaterbaden. Ook kon men er een saunabezoek doen of massage ondergaan. Voor die tijd was dit bijzonder comfortabel en luxe: er waren ook verwarmde vloeren, prachtige mozaïeken en beeldhouwkunst. Vandaag zie je nog de ruïnes van de warmwaterbaden en de ondergrondse kanalen en gangen. Maar dit complex is zeker een bezoek waard.
7. Hauptmarkt
Helge Klaus Rieder/wikicommons
In het Nederlands vertaald als de grote markt. Die van Trier is één van de mooiste van de Eifel en zelfs van Duitsland. De grote markt was in de middeleeuwen al het centrum van de stad. Toen grensde de markt nog aan de Moezel. Toen de Noormannen Trier bestormden, besliste de toenmalige burgemeester om het plein te verleggen, meer naar het centrum van de stad, dat was veiliger. Op de grote markt staan heel wat Romeinse monumenten, de Dom en De Onze-Lieve-Vrouwe kerk. Hier vind je ook het Rote Haus, waarvan eerder sprake.
6. De Basilica van Constantijn
Heinz L.Boerder/wikicommons
Dit prachtige, goed bewaard Romeins gebouw staat ook op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is de grootste zaal uit de antieke oudheid die bewaard is gebleven. De Basilica werd rond 310 na Christus gebouwd, dat was de periode van Constantijn De Grote. Met de grootsheid van de architectuur wilden zij de macht van de keizer uitdrukken. Wat bedoelen we juist met ‘groot’? Met zijn lengte van 67 meter, een breedte van 27,2 meter en een hoogte van maar liefst 33 meter is deze basiliek indrukwekkend. De diepte van deze ruimte wordt zelfs nog versterkt door een truck die de Romeinen uithaalden met dit gebouw, zodat dit het geheel nog groter liet lijken. Het gebouw was helemaal afgewerkt met marmer, mozaïeken en beelden en zelfs vloerverwarming. Het diende als paleis als Constantijn wanneer die in dit deel van het Romeinse Rijk verbleef.
5. De Burcht Eltz
© Steffen Schmitz (Carschten) / Wikimedia Commons
Dit is misschien wel één van de mooiste kastelen van Duitsland. De ligging in magnifiek, op een heuvel in een bos, een eindje van de Moezel af. Graven lieten het bouwen in 1140. Elke generatie bouwde zijn eigen stukje bij rond de oorspronkelijke Romaanse wachttoren. Het is de complexiteit van het gebouw die het zo romantisch maakt. Binnen is te bekijken hoe de adel acht eeuwen lang woonden. Er is zelfs een echte schatkamer, waar voorwerpen in goud en zilver zijn te bewonderen. Ook porselein en ivoor is er te bekijken en een hele collectie oude wapens.
4. De Dom van Trier
Berthold Werner /wikicommons
Deze dom is de oudste bisschoppenkerk van Duitsland. Aan deze basiliek begon men te bouwen in 310 na Christus. Er vonden sindsdien echter steeds uitbreidingen en restauraties plaats. Binnen kan je 17 eeuwen Duitse geloofsgeschiedenis aanschouwen. De kunstschatten zijn talrijk, vooral de sculpturen zijn wereldberoemd. ’s Avonds wordt de Dom sprookjesachtig verlicht, en overdag kan je haar gratis bezoeken.
3. De Sint-Paulinuskerk
Berthold Werner /wikicommons
In Trier staan veel prachtige kerken. Dit vinden wij de mooiste: de Sint-Paulinuskerk. Het is een parochiekerk die wordt beschouwd als één van de best bewaarde barokgebouwen in deze regio. Het was de keurvorst Franz Georg von Schцnborn die in 1734 de eerste steen liet leggen, op de restanten van twee oudere kerken. Prachtig is het gebouw, maar nog indrukwekkender is het rijke interieur, met onder andere de dakfresco’s. Jaarlijks vinden er in oktober de martelarendagen plaats. Voor deze gelegenheid worden de grafkelders van de eerste kerk die hier was toegankelijk gemaakt. In de Sint-Paulinuskerk worden ook regelmatig concerten gegeven.
2. Karl Marx-huis
Berthold Werner /wikicommons
Wist je dat Karl Marx, één van de grondleggers van het socialisme en communisme, in Trier heeft geleefd? Hij werd er geboren en bleef er wonen tot hij naar Bonn trok om er aan de universiteit te gaan studeren. Vandaag kan je zijn geboortehuis bezoeken. Dat onderging al een hevige geschiedenis, en werd onder andere bezet door de Nazi’s. Er is een permanente tentoonstelling te zien over het leven en de filosofische en politieke ideeën die deze man er op nahield.
1. Porta Nigra
Deze Romeinse poort vormt een mooie verbinding tussen het antieke verleden van Trier en de moderne stad. Het uitzonderlijk gebouw is een bezoek waard. De Porta Nigra (of zwarte poort) vormde namelijk het decor van heel wat geschiedkundige acties. Het begon, natuurlijk, bij de Romeinen. Die bouwden deze poort rond circa 180 na Christy uit grote quaderstenen, dat zijn zandsteenblokken uit een nabijgelegen dal. Ze werden zo op elkaar gestapeld, en verbonden met loden krammen. Heel wat van deze verbindingsstukken zijn echter verdwenen. In de middeleeuwen werden ze verwijderd en gesmolten en gebruikt voor andere nuttige zaken, metaal was toen zeldzaam en kostbaar. Bij de Romeinen werd de Porta Nigra gebruikt voor militaire redenen. Daarom zijn er enkel op de hogere verdiepingen vensters voorzien. Aartsbisschop Poppo von Babenberg liet in 1035 twee kerken in de Romeinse poort inbouwen. Het was Napoleon die deze liet ontmantelen. In de jaren 70 van vorige eeuw onderging de poort ingrijpende restauratiewerken. Ze werd nadien ook op de lijst van werelderfgoed van de Unesco gezet.