In het westelijke deel van Duitsland vind je de prachtige stad Münster. Voor veel Nederlandse toeristen is het een geliefde bestemming. Je vindt er namelijk alles wat je zoekt: genoeg cultuur, leuke terrasjes, grote winkelstraten en volop gezelligheid. Ben jij van plan om Münster binnenkort te bezoeken? Gebruik deze top 10 bezienswaardigheden in Münster dan als gids.

10. Zeilen over de Aasee

Zeilen over de Aasee
Philip Lange / Shutterstock.com

De Aasee is een van de meest centrale recreatiegebieden in de stad. Voer de eendjes aan de rand van het water, drink een koffie op een van de terrasjes of ga lekker picknicken op het gras. Het is daarnaast ook mogelijk om een bootje te huren om van het water te genieten. Wanneer je rondom de Aasee loopt, zie je talloze kleine zeilbootjes die kriskras over het water varen. Huur een van deze bootjes en geniet op je eigen manier van dit kleine meertje.

9. LWL-Museum für Kunst und Kultur

lwl
J.-H. Janßen /wikimediacommons /CC BY-SA 4.0

Cultuurliefhebbers zijn aan het juiste adres bij dit museum. Het LWL-Museum für Kunst und Kultur leidt je namelijk door duizend jaar aan kunst en cultuur. Je ontdekt er verschillende kunststijlen, maar ziet ook bekende werken van vele grote kunstenaars. Het museum richt zich vooral op de geschiedenis en ontwikkeling van de regio Westfalen, waar Münster deel van uitmaakt. Je vindt dus veel lokale kunst en cultuur in de grote zalen van dit gebouw.

8. Prinzipalmarkt

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt is het historische hart van Münster, waar je eeuwenoude gebouwen en straten vindt. Je herkent het grote plein aan de huizen met puntdaken en natuurlijk aan het grote historische stadhuis. Het is de moeite waard om een paar fietsen te huren zodat je de omgeving op snelle vaart kunt verkennen. Münster is namelijk een echte fietsstad. Daarnaast vind je op en rondom de Prinzipalmarkt genoeg winkeltjes en terrasjes. Als er een feestje gevierd wordt in de stad, gebeurt dat in de buurt van de Prinzipalmarkt.

7. Een biertje drinken bij Kruse-Baimken

Er zijn genoeg cafés en restaurants waar jij authentiek Duits bier kunt uitproberen, maar Kruse-Baimken is een van de hoogtepunten. Dit café is een van de oudste horecapunten in de stad, maar nog steeds geliefd door iedereen. Dat komt onder andere door de ligging: direct naast de Aasee. Vanaf het terras kijk je uit over het prachtige meer, terwijl jij ondertussen een traditionele pul bier geserveerd krijgt. Dit is de plek waar je moet zijn voor gezelligheid en voor de authentieke Duitse ervaring.

6. Rathaus

Rathaus rathous
Dietmar Rabich/wikimedia/CC BY-SA 4.0

Het Rathaus is de Duitse benaming voor het stadhuis van Münster. Je vindt dit historische gebouw aan de Prinzipalmarkt. Dit stadhuis speelde op meerdere momenten een belangrijke rol in de geschiedenis. Zo was het de plek waar de vrede van Münster gesloten werd: een overeenkomst die zorgde voor de geboorte van Nederland. Daarnaast werd ook de Dertigjarige Oorlog beëindigd in het gebouw. Wanneer je het Rathaus bezoekt, bezoek je dus niet alleen een mooi historisch pand. Je wandelt ook door de gangen waar geschiedenis is geschreven.

5. Pablo Picasso Museum

Het ligt misschien niet voor de hand aangezien hij Spaans is, maar Pablo Picasso heeft zijn eigen museum in Münster. Dit is meteen het enige museum in heel Duitsland dat volledig aan hem gewijd is. Het museum specialiseert zich in de lithografieën die de kunstenaar maakte: maar liefst 800 in totaal. Je kunt ze allemaal zien in dit historische pand in het centrum van Münster. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig tijdelijke collecties te vinden. Zo leer je meteen over de ontwikkeling en het leven van deze bijzondere Spaanse kunstenaar.

4. Hot Jazz Club

hot jazz club

Heb je zin om lekker te dansen na een culturele dag in de stad? Dan moet je bij de Hot Jazz Club zijn. Deze club heeft een divers aanbod en weet altijd de beste artiesten te strikken. Zij geven concerten waarbij het eigenlijk onmogelijk is om stil te blijven zitten. Je hoeft niet alleen jazz te verwachten op dit podium. De Hot Jazz Club nodigt namelijk ook artiesten uit die blues, soul, pop, funk, rock of elektronische muziek maken. Zo is er voor ieder wat wils. Bekijk voor je bezoek aan Münster welke artiesten er op de agenda staan.

3. Dom van Münster

dom munster
dom munster 2

De Dom van Münster is het symbool voor de stad, en is naast het Rathaus ook te vinden aan de Prinzipalmarkt. De kerk stamt uit de dertiende eeuw en heeft een prachtige architectuur. Je kunt de binnenkant van de het gebouw bezoeken, waarbij de je de eeuwenoude stenen bewondert. Een van de hoogtepunten in de kerk? Het astronomisch uurwerk. Dit gedetailleerde kunstwerk geeft niet alleen de tijd aan, maar laat je ook zien wat de standen van de zon, maan en planeten zijn. Ook de jaargetijden en zonsopgang worden op deze klok weergegeven.

2. Wochenmarkt

Heb je zin om te winkelen in Münster, maar wil je de grote kledingmerken liever overslaan? Dan moet je bij de Wochenmarkt zijn. Deze markt vindt plaats op woensdag en zaterdag. Je kunt er bloemen, groenten, fruit en brood kopen, maar er zijn nog veel meer andere kraampjes te vinden. Zo koop je hier leuke kleding, maar ook sieraden die door lokale kunstenaars worden gemaakt. De Wochenmarkt is dus de plek waar je moet zijn wanneer je op zoek bent naar een bijzonder souvenir om je reis naar Münster mee te herinneren.

1. Schloss Münster

Schloss Münster
Dietmar Rabich/wikimedia/CC BY-SA 4.0

In de achttiende eeuw werd dit indrukwekkende pand gebouwd door de hertog-bisschop van Münster. De buitenkant is door de jaren heen zwaar beschadigd geraakt, maar daar is tegenwoordig niks meer van te zien. Het gebouw is prachtig gerestaureerd, waardoor je het nog altijd in zijn oude glorie kunt zien. Het pand hoort tegenwoordig bij de universiteit van Münster, maar de tuinen zijn nog wel te bezoeken. Hier zie je een collectie van bijzondere bloemen en planten, die natuurlijk prachtig aangelegd zijn. Het is dus zeker de moeite waard om een wandeling rondom het slot te maken.