Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland. Het bevindt zich in het noorden van Duitsland. Door de rivier de Elbe wordt het verbonden met de Noordzee. De stad is hierdoor al van oudsher een belangrijke havenstad (één van de grootste van Europa) en een belangrijk handelscentrum. Hamburg is de rijkste stad van Duitsland. Winkelen en uitgaan kun je hier volop. Ook heeft het een rijke historie met veel kunst en cultuur.

10. Elbphilharmonie(concerthal)

Elbphilharmonie

De nieuwe concerthal van Hamburg, de Elbphilharmonie, heeft een zeer bijzonder uiterlijk en architectuur. Het enorme gebouw bevindt zich in het midden van de haven van Hamburg. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Herzog & de Meuron. De basis (onderste deel van het gebouw) is een nabouw van een voormalig pakhuis, namelijk Kaispeicher A, een opslagplaats van thee, tabak en cacao. Bovenop dit deel bevindt zich een spectaculair glazen constructie met een gebogen dakvorm. Deze wordt vergeleken met een gigantische kristal, die lucht, water en de stad steeds weer op een andere manier weerspiegeld. Door de enorme kostenpost duurde het even voordat het gebouw er daadwerkelijk stond. De opening staat gepland in januari 2017. In het gebouw bevinden zich drie concertzalen, een hotel, restaurants en een parkeergarage.

9. Deutsche Schauspielhaus (schouwburg)

Schauspielhaus

Aan de Kerkstraat in Hamburg, tegenover het Centraal treinstation, staat de schouwburg van Hamburg, het Deutsche Schauspielhaus. Deze schouwburg, is de belangrijkste schouwburg van Duitsland. Deutsche Schauspielhaus is niet alleen de naam van het theatergebouw, maar ook van een bekend Duits theatergezelschap, dat verbonden is aan het gebouw. Het gebouw stamt uit het jaar 1900. Het is een ontwerp van het Oostenrijkse Architectenbureau Fellner & Helmer, in de stijl van neobarok. De portretten van Shakespeare en Grillparzer zijn in de gevels van het gebouw verwerkt. In de Schouwburg worden zowel klassieke als hedendaagse stukken gespeeld.

8. Planten un Blomen

Planten un Blomen
Planten un Blomen2
Hinnerk Haardt/wikicommons

Een prachtig stadspark midden in de stad van 47 hectare, dat is Planten un Blomen. Naast dat je hier lekker kunt relaxen is er ook veel te doen, optredens, muziek, een grote speeltuin, en beroemd zijn de spectaculaire water en licht shows.

7. Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland
Tobias Grosch/wikicommons

Gek op treintjes? Dan is Miniatur Wunderland in Hamburg een must, dit is de grootste modelspoorbaan in de wereld. Je vindt deze miniwereld in het historische stadsdeel van Hamburg: Speicherstadt (later in de lijst). Op het in 1300 m² grote oppervlak ligt in totaal 15,4 kilometer aan spoorbaan op HO-schaal, waarop 930 digitaal gestuurde treinen met 14.450 wagons reden en 335.000 lampjes, 5500 auto’s (zowel rijdend als stilstaand), 70 schepen, 3000 gebouwen, 228.000 bomen en 215.000 menselijke figuurtjes waren verwerkt (stand september 2015). Dagelijks wordt nog steeds aan uitbreidingen gewerkt, gestreefd wordt naar een oppervlakte van 2300 m² in 2020.

6. Haven (vismarkt op zondag)

hamburg haven
Misterminister/wikicommons

De haven van Hamburg staat in de ’s werelds top 10 van de grootste containerhavens. Ondanks dat de haven zich op 110 kilometer afstand van de Noordzee bevindt en door de Elbe wordt verbonden, wordt de haven toch als zeehaven benoemd. In de haven, die ten westen van het centrum is gelegen, vind je vooral veel bedrijvigheid, het is niet op toeristen ingericht. Elke zondag vindt hier de enorme vismarkt plaats. In de zomermaanden begint deze al om 5.00 uur in de ochtend. Onder luid geroep (en soms zelfs gezang) prijzen marktkooplui hier hun waren aan. Naast heel veel vis worden er ook fruit, bloemen en souvenirs op de markt aangeboden.

5. Stadhuis

Hamburger Rathaus
Daniel Schwen/wikicommons

Het stadhuis van Hamburg bevindt zich in één van de mooiste gebouwen van de stad. In 1842 brandde het voormalige stadhuis af. In de jaren 1886 tot 1897 werd dit nieuwe stadhuis gebouwd naar ontwerp van een groep van zeven architecten, onder leiding van Martin Haller. De stijl van het gebouw is neo-renaissance. Het stadhuis beschikt over maar liefst 647 kamers en is qua afmeting vergelijkbaar met het Engelse kasteel Buckingham Palace. In het gebouw zetelt de regering van Hamburg en één van de Duitse parlementsstaten. Daarnaast worden er in de lobby van het gebouw regelmatig concerten en tentoonstellingen gehouden.

4. Hamburger Kunsthalle (museum)

Hamburger Kunsthalle
Wmeinhart /wikicommons

Het grootste kunstmuseum van Hamburg, de Hamburger Kunsthalle, bevindt zich vlakbij het Centraal treinstation. Het is verdeeld over drie gebouwen, gelegen aan de Glockengießerwall. Ze hebben samen een enorme oppervlakte, namelijk 13.000 m². Twee van de gebouwen zijn met elkaar verbonden. Zij dragen de namen Kunstmuseum en Kunsthalle. Het kunstmuseum stamt uit het jaar 1869 en is ontworpen door Georg Theodor Schirrmacher en Hermann von der Hude. De Kunsthalle is hier een uitbreiding van, gebouwd in de jaren tussen 1912 en 1921. Fritz Schumacher ontwierp dit gebouw met haar karakteristieke koepel. In beide gebouwen worden verschillende onderdelen van kunst getoond. Er is met name veel aandacht voor 19e -eeuwse kunst en klassieke moderne kunst. Het derde gebouw van de Hamburger Kunsthalle is de Galerie der Gegenwart, afkomstig uit het jaar 1995. Dit blokvormige gebouw is een ontwerp van Oswald Mathias Ungers. Hier worden moderne kunststromingen tentoongesteld, van hedendaagse kunst tot popart.

3. Sint Nikolai (toren en ruïne)

Sint Nikolai
LuxTonnerre/flickr

In het centrum van Hamburg staat de Sint Nikolai toren. De Sint Nikolai maakte deel uit van de Sint Nikolaaskerk. Deze kerk is door bombardementen in de tweede wereldoorlog veranderd in een ruïne. De oorspronkelijke kerk brandde af in het jaar 1842. Daarna werd in het jaar 1863 een nieuw kerkgebouw ingewijd. Dit was een neogotisch ontwerp van de winnaar van een ontwerpwedstrijd. De toren van de kerk was destijds voor korte tijd het hoogste bouwwerk ter wereld. De kerk was na de tweede wereldoorlog zo ernstig verwoest, dat het niet meer de moeite waard was om het op te knappen. Wel liet men de toren staan als gedenkteken van de kerk en nagedachtenis aan de oorlog. De Crypte, ondergrondse ruimte van het kerkgebouw, is nu een tentoonstellingsruimte geworden.

2. Speicherstadt (kunst- en cultuurgebied)

Speicherstadt

Speicherstadt betekent letterlijk ‘stad van de magazijnen’. Van oudsher is dit deel van de stad, gelegen op een reeks eilandjes in de Elbe, een gebied met vele pakhuizen, afkomstig uit het jaar 1883 en 1927. Het gebied is gescheiden van het oude centrum van Hamburg door het Zollkanaal. Door middel van acht bruggen is het met het centrum verbonden. De gebouwen van de pakhuizen zijn er nog steeds. Nu heeft het gebied veel te bieden op het gebied van theater, kunst en architectuur. Hier zijn onder anderen de musea Miniatuur Wunderland, het Duits Douane Museum, het Internationaal Maritiem Museum en het Afghaanse Museum gevestigd.

1. De wateren van Hamburg (met vele bruggen en de Oude Elbetunnel)

hamburg

Hamburg beschikt over vele wateren, de meesten dragen de naam van een vloot en zijn verbonden met de Elbe. Over deze wateren zijn maar liefst 2300 bruggen gebouwd, van heel klein, tot heel groot. De bekendste hieronder zijn de Köhlbrandbrücke, de Norderelbrücke, de Feenteichbrücke en de Kattwykbrücke. De Alte Elbetunnel is de oudste tunnel, die onder een rivier werd aangelegd. De Oude Elbetunnel stamt uit het jaar 1911. Je kunt de wateren en bruggen via land bezichtigen, maar ook via water is dit mogelijk. Met een rondvaartboot kun je de wateren bevaren. Hierop kun je door het centrum varen, maar het is ook mogelijk om (daarnaast) op rondvaart door het indrukwekkende havengebied te gaan.