Top 10 Bezienswaardigheden in Düsseldorf

Düsseldorf is één van de grootste steden van Duitsland, telt ongeveer 600.000 inwoners en is de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het ligt iets ten zuiden van het Ruhrgebied aan de Nederrijn.

10. Schloss Benrath (paleis)

Benrath

Vlakbij het natuurgebied Zonser Grind, aan de rijn, ligt het landgoed van Schloss Benrath. Het paleis ligt iets ten zuiden van Düsseldorf. In de 18e eeuw werd dit paleis gebouwd in opdracht van keurvorst Carl Theodor von der Pfalz. Het paleis trekt vooral veel bezoekers door de indrukwekkende tuin (Park Benrath). In Schloss Benrath zijn twee musea gevestigd: Het Museum van Europese Tuinkunst en het Museum voor Natuurkunde. De eerste is gevestigd in de oostvleugel. Dit museum geeft kennis over de bijzondere samenhang tussen het ontwerp van de tuin en de architectuur van het kasteel. Ook zijn hier geregeld thematentoonstellingen. In de westvleugel is het Museum voor Natuurkunde. Hier wordt de natuurlijke historie van het gebied tentoongesteld, kun je een bijenkolonie bekijken en er is een klein planetarium.

9. Kunstmusea

kunst

In Düsseldorf zijn twee Kunstmusea gevestigd, ze vallen onder dezelfde organisatie (Kunstsammlung Nordrhein Westfalen), maar zijn op twee verschillende locaties gelegen. Aan de Grabbelplatz ligt Kunstmuseum K20. Het gebouw bevindt zich tegenover Kunsthalle Düsseldorf. Het heeft een opvallende zwart gepolijste granieten, gebogen gevel. Dit museum wordt K20 genoemd, omdat zich hier kunst van de twintigste eeuw bevindt met bijna 100 werken van Kunstschilder Paul Klee van Duits/Zwitserse afkomst. Ook is er veel werk van Pablo Picasso en Piet Mondriaan aanwezig. In het Ständehaus is het museum K21 gehuisvest. Hier wordt een uitgebreide collectie werken vanaf ongeveer 1980 tentoongesteld. Het gaat hier om moderne, internationale kunst uit onder anderen de kunststroming Arte Povera.

8. Sint Lambertus (kerk)

Lambertus

De toren van de Sint Lambertus kerk is het symbool van Düsseldorf, deze heeft een bijzonder constructie. Na een brand vond restauratie plaats. Er werd vers hout gebruikt, maar bij het drogen is deze gaan werken, waardoor de dakconstructie van de toren is gedraaid. De Sint Lambertus kerk is het oudste gebouw in Düsseldorf. De rooms-katholieke kerk stamt (waarschijnlijk) uit de 11e of 12e eeuw na Christus, maar het gebouw dat er nu staat is in de 13e eeuw gebouwd. Het gebouw staat in het oude centrum en het kerkplein bevindt zich, anders dan gebruikelijk, aan de rechterkant van de kerk, in plaats van aan de voorkant. In de kerk kun je een monumentaal hoogaltaar, de laatste vier altaren van Düsseldorfs gilden en verschillende kunstwerken bekijken. Ook de laatgotische sacramentstoren is een bezoekje waard.

7. Ruïne van Kaiserpfalz (kasteel)

Kaiserpfalz
secular mind/wikimedia

Iets ten noorden van Düsseldorf ligt aan de rijn de Ruïne van Kaiserpfalz. Dit paleis stamt uit de 10 eeuw. Het werd gebouwd in opdracht van keizer Henrich de Derde en werd later uitgebreid door keizer Barbarossa. In het verleden woonden er verschillende keizers, onder wie Hendrik III en Hendrik VI. Nu zijn de ruïnes van het kasteel nog te bezichtigen. Ook de omgeving van Kaiserpfalz heeft veel te bieden, zoals een aantal 17e en 18e eeuwse pittoreske, barokke huizen. Ook bevindt zich er een basiliek, Sint Suitbertus genaamd.

6. Hofgarten (park)

Hofgarten
Johann H. Addicks/wikimedia

In het centrum van Düsseldorf, in de stadsdelen Stadtmitte en Pempelfort, ligt het park Hofgarten. Dit park is het oudste park van Düsseldorf. Het stamt uit de 16e eeuw. Eén van de armen van de delta van de Düssel stroomt door het park (vlak voordat deze in de Rijn mondt). Verder beschikt het park over een groot meer, diverse fonteinen, historische monumenten en sculpturen.

5. Rheinturm (toren)

Rheinturm
Gregor Ciecior/wikimedia

Met een hoogte van 240,5 meter is de Rheinturm het hoogste gebouw van Düsseldorf. De toren bevindt zich aan de oever van de Rijn. Het is een zendmast, maar je kunt ook met een lift boven in de toren komen. Op een hoogte van 168,5 meter bevindt zich een observatiedek en een bar. Door glazen panelen kun je hier de stad van bovenaf bekijken. Dit kun je ook een verdieping hoger doen, op een hoogte van 172,5 meter, vanaf een ronddraaiend restaurant. Vanaf 12 uur draait het restaurant rond. In een uur tijd heb je alle kanten op kunnen kijken. Dan is het restaurant de volledige 360 graden rondgedraaid.

4. Heinrich-Heine Platz (plein)

marktplatz

Heinrich Heine was één van de belangrijkste Duitse dichters. Naar zijn naam is het bekendste plein van Düsseldorf vernoemd. Op dit enorme plein bevindt zich het Jan-Wellem monument en talrijke winkels, waaronder het grote warenhuis Carsch Haus. Ook staat dit plein centraal tijdens de kerstmarkt, die elk jaar groots wordt gevierd in Düsseldorf. Hier worden dan vele smeedijzeren engeltjes verkocht en er wordt een verhoogd centraal paviljoen geplaatst, waar je kunt genieten van hapjes en drankjes

3. Königsallee(winkelgebied)

Königsallee

Als Düsseldorfers praten over de ‘Kö’, dan bedoelen zij daarmee de Königsallee . Dit is een brede, chique winkelstraat rijk aan grote bomen. Hier bevinden zich grote warenhuizen (waaronder Galerie Kaufhaus an der Kö) afgewisseld met kleinere boetiekjes Ook winkels van bekende modeontwerpers zijn hier te vinden: Tiffany & Co, Hermès, Bulgari en Louis Vuitton. Rondom de Königsallee bevinden zich andere winkelstraten, waaronder de Flinger Strasse en de Berger Strasse. De prijzen in deze straten liggen wat minder hoog, waardoor de verkoopaantallen in deze straten hoger liggen dan die van de Kö. Vooral het winkelcentrum Schadow Arkaden is zeer populair onder het winkelend publiek.

2. Medienhafen (Media Haven)

Medienhafen
Ingo Valentin/wikimedia

Aan de rand van het centrum bevindt zich het havengebied van Düsseldorf. Dit gebied is in de afgelopen jaren omgebouwd tot een plek met veel moderne architectuur. De gebouwen in dit gebied hebben zeer aparte vormen. De beroemde architect Frank O. Gehry ontwierp hier de gebouwen van het ‘Neue Zollhof’. In de gebouwen bevinden zich veelal mediabedrijven, maar ook wooncomplexen en hotels. De horecagelegenheden in dit gebied maken goed gebruik van de aantrekkingskracht van de gebouwen. Zij hebben hun uiterlijk aangepast op de gebouwen en bieden vanaf hun terrassen een spectaculair uitzicht op de indrukwekkende gebouwen. De Medienhafen vormt de skyline van Düsseldorf. Deze is het beste te bekijken (en fotograferen) vanaf de oever bij het Hyatt hotel.

1. Altstadt (het oude stadscentrum)

altstadt

Midden in Düsseldorf bevindt zich der Altstadt, het oude stadscentrum. Vele bekende historische gebouwen staan hier, zoals de Sint Lambertus (nummer 8 van deze lijst), de Andreaskerk, het raadhuis en het Sint Ursula-Gymnasium. Hier bevinden zich tevens de meeste restaurants, clubs en terrassen.