Wanneer je aan Denemarken denkt, denk je wellicht direct aan de hoofdstad: Kopenhagen. En hoe leuk deze stad ook is, Denemarken heeft veel meer te bieden. Eén van de leukste en mooiste plaatsen is havenstad Aarhus. Er is veel te beleven, het is er minder toeristisch en je krijgt er een beter beeld van wie de Deense bevolking is en hoe zij leven.
Zoek jij nog een originele citytrip bestemming, overweeg dan zeker deze havenstad! Wij hebben in ieder geval al de 10 beste bezienswaardigheden voor jou op een rijtje gezet.

10. Aarhus Ø

Aarhus Ø is een unieke wijk vol bijzondere architectuur. Wanneer je door
10 Aarhus Ø loopt lijkt het alsof je in een futuristisch sprookje bent beland. De gebouwen zijn heel clean ontworpen volgens het echte Scandinavische design: Minimalistisch met een scherp randje. De nieuwste aanwinst in deze wijk is ‘The Iceberg’- flatwoningen voor particulieren in de vorm van hoekige ijsbergen. Het is zeer indrukwekkend om te zien en het wekt een interessante sfeer.

9. Dokk1

dokk1

Dokk1, ook wel Dokken genoemd, is een gebouw in het midden van het culturele centrum van Aarhus. Het is een gebouw waar verschillende culturele evenementen worden georganiseerd en een deel van het gebouw is tevens een openbare bibliotheek. Het is gebouwd aan het water waardoor je een prachtig uitzicht zult hebben wanneer je het Dokk1 bezoekt.

8. Botanische tuin en de Greenhouses

botanische tuinen

Een bezoek aan de botanische tuin is niet alleen een genot voor het oog maar ook voor je portemonnee. De entree is namelijk volledig gratis. Een groot deel van de tuin is overdekt en vind plaats in kassen; de Greenhouses. Je kunt er onder andere hele grote waterlelies vinden en andere prachtige flora.

7. Sint-Clemenskerk

dom van aarhus

De Sint-Clemenskerk, ook wel de Domkerk in Aarhus, is de oudste kerk van de stad. Het is een kerk die van de buitenkant vrij normaal en niet bijzonder oogt maar van binnen is het een ander verhaal. De kerk is volledig ontworpen en ingericht in een gotische stijl en is prachtig onderhouden. Geniet van de kleurrijke fresco’s die boeiende historische verhalen al beeldend vertellen, de indrukwekkende altaren en bijzondere glas in lood vensters.

6. Moesgaard Museum

moesgaard museum

Het Moesgaard Museum bevindt zich op het landgoed van Moesgaard in Højbjerg. Dit is een voorstad van Aarhus en op een kleine 20 minuten afstand van het stadscentrum van Aarhus.
Het is een museum dat zich vooral richt op de geschiedenis van de omgeving en stelt kunst tentoon van verschillende Deense meesters. Ook kun je er de etnografische collecties en ander archeologisch materiaal vinden van Bahrein en andere Golfstaten.

5. Paleis Marselisborg

Marselisborg paleis

Het Paleis Marselisborg is een grote favoriete bezienswaardigheid bij zowel toeristen als lokalen. Het is een paleis met veel historie en als je geïnteresseerd bent in de Deense Royals is dit the place to be. Voorheen woonden de Deense royals in het paleis, nu wordt het gebruikt als een zomerverblijf. Het paleis zelf is gesloten voor het publiek maar wel mogen de bezoekers het bijbehorende park bezichtigen. Ook is het leuk om de wisseling van de wacht te zien wat je misschien vooral kent vanuit het Verenigd Koninkrijk waar dit ook bij Buckingham Palace gebeurd.

4. Tivoli Friheden

tvioli friheden
Mickey Løgitmark/wikipedia

Tivoli Friheden is een klein attractiepark vooral gericht op (jonge) gezinnen. Het is een waar kinderparadijs met leuke attracties voor kinderen tot 18 jaar. Ga je met je gezin naar Aarhus is dit een echte aanrader. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse Duinerell, zonder de zwembaden. Van draaimolens tot achtbanen, een dag vol plezier is in dit park gegarandeerd. Hou er wel rekening mee dat het park bezoeken goedkoper is dan wanneer je ook daadwerkelijk de attracties in wilt. Hier wordt een extra toeslag voor gevraagd.

3. ARoS Aarhus Kunstmuseum

aRos
RhinoMind/wikipedia

Dit museum staat vol met interessante tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen worden ook om de zoveel maanden afgewisseld dus hou de website van het museum goed in de gaten om te zien wat er momenteel wordt tentoongesteld. Het museum richt zich in het algemeen wel meer op Scandinavische kunstenaars die de historie van hun woonplaats of land uitbeelden. Wil je graag wat meer over Scandinavië leren is dit museum een must visit!

2. Møllestien

Møllestien

Møllestien is een heel leuk straatje dat het leven van de Denen in de woonplaats Aarhus goed weergeeft. Het is een kleurrijke straat door de kleurrijke huisjes. Je kunt er goed cultuur snuiven en praatjes maken met de altijd vriendelijke lokale bevolking. De huisjes doen een beetje denken aan de binnenstad van Delft maar de kasseien geven je weer het gevoel dat je door het oude centrum van Parijs wandelt. Het is een interessant stukje van Aarhus en zeker een bezoek meer dan waard.

1. Den Gamle By

dren gamle by

Den Gamble By (Het oude stadje) is een openlucht museum dat geschikt is voor jong en oud. Ook met een gezin kun je hier prima terecht. Het is een interactief museum waar je door heen kunt wandelen en al wandelend veel leert over de geschiedenis van Denemarken. In sommige delen in het museum lijkt alsof de tijd even heeft stil gestaan. Het is een prachtige weergave van de geschiedenis van het land in combinatie met hoe Denemarken de dag van vandaag is.