Denemarken is een prachtig land om je vakantie door te brengen. Het is dichtbij, het heeft een rijke cultuur en er is genoeg te doen. Het is een land voor kampeerders en citytrippers, want er is voor ieder wat wils. Het Scandinavische land bestaat uit een schiereiland met meer dan 1.500 eilanden eromheen. Wil je weten hoe je je tijd in Denemarken het best door kan brengen? Lees dan snel de volgende 25 tips!

Ga naar de dierentuin in Kopenhagen

kopenhagen dierentuin
De dierentuin van Kopenhagen, ofwel København Zoo, is een van de oudste dierentuinen in Europa en opende al in 1859. Deze dierentuin heeft wel 264 verschillende soorten dieren, dus je bent hier wel de hele dag zoet. Daarnaast kun je hier leuke activiteiten doen. De opzienbarende uitkijktoren is 43,5 meter hoog en biedt uitzicht over de gehele dierentuin en een deel van de stad.

Ontdek Nationalpark Thy

Thy

In het noorden van Denemarken ligt het Nationaal Park Thy, het eerste officiële nationale park van het land. Het park beslaat 12 kilometer langs de kust van Jutland. Je kunt heerlijk wandelen en fietsen door de ruige landschappen en prachtige bossen van het park. Ook is het een leuke plek voor vogelspotters.

Beklim de Råbjerg Mile

Råbjerg
Matthias Schalk/wikipedia

Deze wandelende duin verplaatst zich dankzij de wind tot wel 18 meter per jaar. De duin ligt vlakbij Skagen en is de grootste wandelende duin van Noord-Europa. Rondom de duin zie je afdrukken die de duin heeft achtergelaten tijdens zijn reis.

Voel je koninklijk in het Egeskov Slot

Egeskov

Op het eiland Funen ligt het prachtige Egeskov Slot, een enorm kasteel dat gebouwd is in de stijl van de Renaissance. Het slot werd gebouwd in 1554 door Frands Brockenhuus en is de best bewaarde waterburcht uit de Renaissance in Europa. Niet alleen de buitenkant is prachtig, het interieur is ook zeker een bezoekje waard.

Sta op het meest noordelijke stukje van Denemarken

twee zeeen
In grenen ontmoeten twee zeeën elkaar, namelijk Skagerrak en Kattegat. Dit levert een prachtig natuurfenomeen op. Wat veel mensen niet weten is dat dit ook het meest noordelijkste punt van Denemarken is. Dit is ook een goede plek om zeehondjes te spotten.

Bezoek de verzande kerk in Skagen

Den tilsandede kirke

Den tilsandede kirke ligt vlakbij Skagen, is gebouwd in de veertiende eeuw en was ooit de grootste kerk in het gebied, maar helaas zie je nu alleen nog de kerktoren. Hoe dat zo is gekomen? Sinds de zeventiende eeuw is de kerk langzaam maar zeker bedolven onder het zand.

Bekijk de vikingengraven op Lindholm Høje

Lindholm Høje
Het grafveld Lindholm Høje ligt op een heuvel en is bezaaid met graven uit de IJzertijd en Vikingtijd, oftewel de vroege middeleeuwen. De graven lagen eeuwenlang begraven onder zand en zijn daarom goed bewaard gebleven. Ook kun je hier schepen van steen en resten van een bebouwing zien.

Bezoek het Hans Christian Andersen museum

In de stad Odense in het midden van Denemarken is sprookjesschrijver Hans Christian Andersen geboren. In het huisje waar hij waarschijnlijk geboren is huist nu het Hans Christian Andersen museum. Dit leuke museum vertelt het verhaal van het leven van de schrijver.

Bezoek het scheepvaartmuseum in Helsingør

museet for sofart

Ten noorden van Kopenhagen ligt het stadje Helsingør, met het scheepvaartmuseum van Denemarken. Het bijzondere M/S Museet for Søfart ligt diep onder de grond en geeft de fascinerende geschiedenis van de scheepvaart in Denemarken weer.

Ga bouwen in Legoland

legoland

Denemarken is het land van Lego en een bezoekje aan Legoland is dan eigenlijk ook onmisbaar. Dit pretpark in Billund is volledig in het thema van Lego, je kunt er allerlei soorten lego kopen en je kunt van alles doen met Lego. In Miniland vind je een soort Madurodam, maar dan gemaakt van legoblokjes. Maar er is meer, er zijn ook attracties die je verwacht bij een pretpark als achtbanen.

Rij over de Oresund brug naar Zweden

oresund

Tussen het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö ligt de Oresond brug, ofwel Sontbrug. De zestien kilometer lange brug is de eenvoudigste manier om tussen de twee landen te reizen. Neem wel je paspoort mee!

Ga in de attracties van Dyrehavsbakken en Tivoli Gardens

Dyrehavsbakken

Het oudste nog opererende attractiepark van de wereld staat in het bos van Dyrehaven, slechts tien minuutjes vanaf Kopenhagen. Het pretpark opende in 1583 en is nog steeds in gebruik. Je kunt zelfs in een achtbaan die in 1932 gebouwd werd! Ook in Kopen hagen vindt je het pretpark Tivoli Gardens, dit is het op vijf na meest bezochte pretpark van Europa!

Verken een eeuwenoud fort

Kastellet
Aan de rand van Kopenhagen ligt Kastellet, een stervormig fort dat in de zeventiende eeuw gebouwd is. Het fort is goed behouden gebleven en binnenin vind je een windmolen, dorpje, kerk en een park.

Verkleed je als een Viking in het Viking Museum

viking museum
In de stad Roskilde ligt het Viking Museum. Dit museum heeft wel vijf echte Vikingschepen die meer dan duizend jaar oud zijn. In het museum leer je van alles over de Vikingen en als je wilt kun je je zelfs verkleden als een viking.

Breng een bezoekje aan de Kleine Zeemeermin

kleine zeemeermin

Misschien is dit wel de bekendste toeristische trekpleister van Denemarken. Dit bronzen beeldje van de Kleine Zeemeermin, uit het sprookje van Hans Christian Andersen, is meer dan honderd jaar oud. De zeemeermin ligt op een steen in het water en kijkt uit naar haar prins op het vasteland.

Kijk naar de wilde paarden op Langeland

langeland

Er zijn niet veel wilde paarden over in Denemarken, maar op het eiland Langeland leven ze nog volop. De paarden rennen het hele eiland over met hun veulens. De populairste plek om ze te bekijken is vanaf een kleine heuvel genaamd Ørnehøj.

Bezoek het Kronborg kasteel

Kronborg

Voor fans van Shakespeare is dit kasteel in Helsingør zeker het bezoekje waard. Dit is namelijk waar Hamlet zich afspeelt. Het kasteel is in 1640 gebouwd in de Renaissance-stijl en heeft prachtige ornamenten gesneden uit hout. Ook voor mensen die niet van Shakespeare houden een echte aanrader dus!

Drink een biertje in de brouwerij van Carlsberg

Carlsberg
Het bekendste biermerk van Denemarken is Carlsberg. Dit merk werd in 1847 opgericht en de brouwerij is nu te bezoeken. In dit prachtige oude gebouw leer je alles over het brouwen van bier. Ook vind je hier de grootste collectie bierflesjes van de wereld. En als je na afloop zin hebt gekregen in een biertje kun je natuurlijk een bierproeverij doen.

Ga terug in de tijd in het openluchtmuseum van Lyngby

Frilandsmuseet
Dichtbij Kopenhagen licht het Frilandsmuseet, oftewel het openluchtmuseum van Lyngby. Dit museum beslaat 35 hectare en belicht het plattelandsleven in Denemarken. Je leert hier van alles over de geschiedenis van het land door het zelf mee te maken. Loop door de prachtige traditionele gebouwen en ervaar hoe mensen hier werkten en woonden. Er worden op de boerderijen zelfs nog oude landbouwdierenrassen gefokt.

Neem de pont naar Bornholm

Bornholm

Bornholm is een eiland dat in de Baltische Zee ligt, dichterbij Zweden dan bij Denemarken. Het eiland wordt ook wel “De Parel van de Baltische Zee” genoemd, dankzij de prachtige stranden. Op het eiland kun je gemakkelijk overal komen met de fiets. Je kunt zowel vanaf Denemarken als Zweden een pont naar het eiland nemen.

Bezoek het koninklijke Amalienborg

Amalienborg
Dit paleis midden in Kopenhagen is niet één, maar wel vier paleizen. Deze gebouwen werden gebouwd voor de vier adellijke families van Denemarken. De vier paleizen zijn in een vierkant rondom een standbeeld van Frederik V gebouwd. In het paleis woont nog steeds de huidige Koningin van Denemarken, Margrethe II.

Bezoek de reuzen van Esbjerg

Esbjerg

Aan de westkust van Denemarken in het plaatsje Esjberg staan vier gigantische witte mannen die uitkijken over zee. Dit kunstwerk is daar neergezet door de kunstenaar Svend Wiig in 1995. Het enorme sculptuur heet Mennesket ved Havet en is zeker een bezoekje waard.

Loop door een regenboog in Aarhus

aaros
aaros2

Het ARoS Kunstmuseum in Aarhus is een museum voor hedendaagse kunst en het grootste museum van Noord-Europa. Het populairste gedeelte van het museum is de ronde glazen regenboog waar je doorheen kunt lopen. Dit kunstwerk staat bovenop het museum en geeft een prachtig en gekleurd uitzicht over Aarhus. De gang is 150 meter lang en een must-see van de stad.

Zoek naar fossielen op Stevns Klint

Stevns Klint
Stevns Klint is een reeks kliffen in het zuiden van Seeland. Dankzij de kliffen van krijtsteen zie je duidelijk verschillende geologische lagen. Ook zijn hier vele belangrijke fossielen gevonden. Je kunt hier 65 miljoen jaar aan geschiedenis zien. In het nabijgelegen Geomuseum kun je van alles leren over de geologie van Denemarken.

Breng een bezoek aan het Christiansborg Paleis

Christiansborg
In het centrum van Kopenhagen op een klein eiland genaamd Slotsholmen ligt het Christiansborg Paleis. Op dit moment wordt het niet gebruikt door een adellijke familie maar door de regering. Dit eiland is ook de geboorteplek van de stad Kopenhagen, dat in 1167 is opgericht. Dit kun je zien aan de ruïnes van een Middeleeuws fort. Ook is het mogelijk om de toren te beklimmen en vind je hier de koninklijke paardenstal.