Een dagje of een weekendje Luik. Een goed idee. De stad is nog relatief onbekend en dus onbemind bij het internationale publiek. Luik maakt sinds de opening van het Luik-Guillemins trein station, een renaissance door. De grootste toeristische stad van Wallonië onderging daarbij een ware metamorfose. Het mooiste voorbeeld is de Place Saint Lambert. Daarnaast maken de folklore (en de graag feestende bevolking), lekker eten en drinken (bier!), kerken, de Maas natuurlijk en de sfeer in de oude wijken een bezoek aan deze stad werkelijk de moeite waard. Bovendien ligt Luik maar op 30 kilometer van bijvoorbeeld Maastricht en geraak je er, via Luik-Guillemins, heel gemakkelijk met de trein. En ben je de stad een beetje beu? Dan kan je in de groene regio rondom heerlijke wandelingen en fietstochten maken. Smeer je kuiten wel in, want het is er redelijk heuvelachtig.
10. De Place Saint Lambert
Jean-Pol GRANDMONT/wikicommons
Dit hart van de stad is misschien het beste voorbeeld van de evolutie die Luik de laatste jaren heeft gemaakt. Het plein is één grote wandelzone geworden. Die enorme open ruimte is te danken aan de Sint-Lambertuskathedraal die hier ooit stond. Tot 1792. Toen werd ze verwoest door opstandige burgers. Onder de grond huist het nieuwe interactieve museum Archéoforum, waarover later meer.
9. De Bueren trap
Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier/flickr
Op zoek naar een mooi uitzicht over de stad? Dan moet je naar de Montagne de Bueren. Na 373 trappen word je hijgend beloond met een prachtig uitzicht. De eerste zaterdag van oktober wordt er trouwens feest gevierd op deze trap. Tijdens ‘La Nuit des Coteaux’ worden kaarsjes geplaatst op de trappen die prachtige patronen vormen in het donker. Daar kan je van genieten vanop één van de vele bankjes. Die je trouwens ook overdag kunt gebruiken als je even moet uitrusten tijdens de klim naar boven.
8. Museum stad Luik
Kleon3 /wikicommons
Luik is vooral een museumstad. Er werd heel wat gebouwd en vernieuwd de laatste jaren, dus meer musea zijn echt de moeite waard. Nog niet zo lang geleden (in 2009) heropende het museum Grand Curtius. Dat bestaat uit vijf historische gebouwen die nu met elkaar verbonden zijn door een nieuwbouw. Het centrum van het museum is het 17e–eeuws stadspaleis. De collectie bestaat uit wapens want de oorspronkelijke bewoner was een wapenhandelaar. Maar je kan er ook glaswerk, archeologie en kunst bewonderen. En dit museum is alleen al waard om te bezoeken omwille van het gebouw: een middeleeuws klooster. Dat huisvest nu het Musée de la Vie Wallonne. Wil je een ondergronds museum, dan kan je naar Archéoforum, onder de Place Saint Lambert. Daar zijn sporen gevonden van mensen die daar meer dan 9000 jaar geleden woonden. De kerken en archeologische vondsten kan je nu ondergronds bezoeken. En mogen we nog een tip geven? Ook in het grote treinstation van Luik, Guillemins, kan je regelmatig van tentoonstellingen met een internationale allure genieten.
7. De Luikse wafel
Strikt genomen is dit natuurlijk geen bezienswaardigheid, alhoewel je deze bijzonder zoete wafel wel op veel plekken kunt degusteren. Een Luikse wafel moet je wel geproefd hebben als je in Luik bent. Voor alle duidelijkheid, en laat je niets wijsmaken: een Luikse wafel is geen Brusselse wafel. Die laatste is luchtiger en wordt met gist gemaakt. De Luikse variant is ovaal, vaster van structuur en heeft rijkelijk veel suikerkristallen. Een tip, laat niets op een Luikse wafel smeren. Er wordt slagroom, nutella chocopasta of, godbetert, zelfs speculaaspasta op aangeboden. Nee, geniet van het pure spul. Neem één hap uit deze warme specialiteit en je bent verkocht.
6. Rue de Carré
Jean Housen /wikicommons
Rondwandelen in de straatjes van het historische middeleeuwse centrum. De opdracht is: zoek het smalste straatje: dat is de Rue de Carré. Voor de rest zijn er genoeg leuke winkels om je bezig te houden tijdens het wandelen.
5. De Sint-Pauluskathedraal
Jean-Pol GRANDMONT/wikicommons
Deze gotische kathedraal werd in de 10e eeuw gesticht en is de hoofdkerk van het bisdom Luik. Ze kreeg haar huidige vorm tussen de 13e en 15e eeuw. Cultuurliefhebbers herkennen veel elementen van de vroege gotiek: het koor, het middenschip en de zijbeuken. Maar ook laat-gotische details zijn overvloedig aanwezig, bijvoorbeeld in de zijkapellen en de toren.
4. Het Boverie Park
Dit park is een goede plek om even uit te rusten tijdens je citytrip. Je wandelt er op de gazons of je bewondert er de rozentuinen. Een andere optie bij goed weer: een picknick organiseren direct aan de Maas. Hier komen ontspannen is niet nieuw. Al de 14e eeuw kwamen de chique dames en heren uit Luik naar hier om van de open ruimte te genieten. Een museumfanaat vindt er ook het Museum voor Moderne en Hedendaagse kunst.
3. Place du Marché
Op zoek naar een stevig feestje? Dan ga je best naar de Place du Marché. Het plein staat vol (verwarmde) terrassen en de gezelligheid spat eraf. Zeker tijdens de winter, dan wordt hier de vrolijke kerstmarkt gehouden. Maar kijk zeker ook eens rond je. De barokke huizen uit de 16e eeuw zijn bewijzen van het rijke verleden van Luik. En ook het stadhuis van Luik staat op dit plein.
2. De Sint-Bartolomeüskerk
Jacques Renier/wikicommons
Deze Romaanse kapittelkerk werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw. In de 18e eeuw werden belangrijke wijzigingen aangebracht zodat dit nu een vijfbeukige kerk is. In 2005 werd de kerk in zijn geheel gerenoveerd. De typische rode kleur werd aangebracht, de het de charme geeft die er vandaag echt een pareltje van maakt. Bijzonder is zijn stijl, die omschreven wordt als ‘Rijnlands’.
1. Guillemins treinstation
Mark Ahsmann/wikicommons
Neem je de trein om naar Luik te komen? Dan komt je aan in het superbe treinstation. Het werd ontworpen door Santiago Calatrava, en je raadt het al, het was een superduur bouwwerk. Maar wel zo één waar de huidige én toekomstige generaties nog lang zullen over spreken. Je hebt altijd voor- en tegenstanders van dit soort ultramoderne architectuur. Het is onze numero uno! Het sneeuwwitte gebouw heeft organische vormen. Dat moet het grijze industriële verleden van Luik doen snel doen vergeten. De cijfers zijn immens (niet alleen de bouwprijs dus): de overkapping is wel 160 meter lang en 35 meter hoog. Kom je met de auto naar Luik, dan heb je vanop de autostrade ook een mooi zicht op het opvallende gebouw. Hoe dan ook, je moet het zeker bezoeken, want het is zonder twijfel het mooiste gebouw van België. Je kan er ook toeristische tips opvragen in het toeristenbureau en bijzonder lekker eten in het restaurant.