Albanië, een voor velen onbekend land, wordt een steeds populairdere vakantiebestemming. Dit heeft Albanië te danken aan zijn prachtige landschappen, interessante historische overblijfselen en de gastvrije mensen. Albanië maakte altijd deel uit van het Ottomaanse Rijk. Dit is een Turks rijk dat door Oguz Turken gesticht werd. Na de Tweede Wereld Oorlog werd Albanië een afgezonderd land, omdat er een communistische heerser was. In 1991 viel het communisme en werd Albanië een parlementaire democratie. Het land verrast zijn bezoekers met prachtige bergen, blanke stranden en schitterende meren. Dankzij deze geschiedenis is Albanië een cultureel rijk land. Met schilderachtige dorpjes met kastelen, Romeinse ruïnes en Ottomaanse tempels en gebouwen is het land ongelofelijk mooi. In de hoofdstad, Tirana, zijn veel musea over de tijd dat Albanië onderdeel was van het communisme. Maar ook in steden zoals Gjirokaster en Berat is er altijd wel wat te beleven. Het is tijd om Albanië te bezoeken en om eindelijk te ontdekken wat het land ons te bieden heeft. We zullen 10 plaatsen langs gaan die het bezoeken waard zijn.

10. Dhërmi

dhermi albanie

Een prachtig landschap met uitgestrekte stranden, waar je als bezoeker heerlijk tot rust kunt komen. De stad zelf heeft een bruisend nachtleven, waardoor het veel jonge Albanezen aantrekt. De stad ligt op een berghelling aan de zee. Zo kun je vanuit de stad van prachtige zonsondergangen genieten. Op het strand heerst een gezellige sfeer, mede door de levendige strandbars. Ook heeft het strand zijn rustige plekken, waarin je kunt genieten van de prachtige Albanese Rivièra.

9. Durrës

durres haven
durres albanie

Durres was in het verleden de hoofdstad van Albanië. De stad ligt niet ver van Tirana, aan de kust van het land. Durres is vooral in de zomer een populaire bestemming. Durres heeft een van de grootste havens in de Adriatische Zee. Zij nemen een groot gedeelte van de stad in beslag, waardoor Durres een volle, overontwikkelde stad is. Dit neemt niet weg dat er een mooi strand is, waar je van de rust kunt genieten als toerist. Langs de kust zijn er mooie restaurants waar je van verse zeevruchten kunt genieten. Echte trekpleisters in de stad zijn het spectaculaire Romeinse amfitheater en het interessante archeologische museum. In het verleden in Durres door Bulgaren, Grieken, Venetianen en Ottomanen gestreden, waardoor de stad veel culturele, historische locaties heeft.

8. Sarande

Sarande
Sarande strand

Een prachtig gelegen stad aan de Ionische Zee, waar het elk seizoen warm weer is, wie wil dat nou niet? In Sarande hangt daarom ook een geheel ontspannen sfeer. De kust is helaas overontwikkeld, door de bebouwing van sfeerloze flatgebouwen. Toch heeft Sarande ook prachtige delen. Er zijn veel bars, restaurants en souvenirwinkels, die zeker het bezoeken waard zijn. In de omgeving van Sarande zijn naast oude ruïnes, veel andere historische bezienswaardigheden. De stad is leuk om te bezoeken in combinatie met een tocht door de prachtige, natuurlijke omgeving die zich rondom de stad begeeft.

7. Shkodër

Shkodër albanie
Shkodër ruine

Vlakbij het enorme meer Skadar, dat ligt over de grens tussen Montenegro en Albanië, vinden we een prachtige stad, Shkodër (ook wel Shkodra). Door de stad stroomt de rivier Buna en in de verte zien we de Albanese Alpen. Het hoogtepunt van de stad is het kasteel van Rozafa. In de loop van de geschiedenis werd deze burcht door Illyriers, Venetianen, Ottomanen en andere volken geregeerd. De wallen en ruïnes kun je nog steeds bezoeken. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Shkodër. Het centrum van de stad is onlangs gerenoveerd, maar er zijn nog steeds veel mooie en oude gebouwen te vinden. Populaire historische bezienswaardigheden zijn de Ebu Beker-moskee en de orthodoxe kathedraal. Ook is er een historisch museum, dat de geschiedenis en het erfgoed van de regio tentoonstelt. De stad is omringd door prachtige natuur, waardoor het een aantrekkelijke bezoekersplaats is.

6. Berat

Berat albanie

Gezien als een van de mooiste steden van de Balkan, staat Berat ook nog bekend als ‘de stad met duizend ramen’. Als je voor de heuvel staat, waarop Berat gebouwd wordt, zie je heel veel ramen. Daar komt dan de ook het gezegde van de ramen vandaan. In de stad kun je Ottomaanse tempels en Byzantijnse kerken vinden. Omdat de stad op een heuvel ligt, heb je een fantastisch uitzicht vanuit de stad. Een van de mooiste uitzichten vind je vanaf de oevers van de Osumi-rivier, die door de stad loopt. De stad heeft een kasteel uit de dertiende eeuw, waar je ook een prachtig uitzicht hebt. Interessante musea, fascinerende lokale klederdrachten en artefacten als iconen uit de zestiende eeuw, maken Berat een aantrekkelijke plaats om te bezoeken.

5. Himare

himara strand albanie

Zon, zee en strand. Allen zijn te vinden in Himare, een stad die ligt aan de Albanese Rivièra, bij het water en aan een heuvelachtige kustlijn. De stranden en de rustige boulevard aan zee zijn de meest bezochte plaatsen. De historische, oude stad is echter ook het bezoeken waard. De sfeervolle taverna’s zijn vol mediterrane charme en serveert heerlijke, lokale zeevruchten. Ook deze stad heeft een prachtig kasteel met een uitzicht over de zee. De bergen in de buurt van de stad, bevatten wandelpaden waar je over het platteland uitkijkt, waar spectaculaire kerken en kloosters, zoals het Kruisklooster en Athaliotissa, te zien zijn.

4. Gjirokaster

Gjirokaster

Deze prachtige oude stad, gelegen in het zuiden van het land, is een genot om te bezoeken. Vanaf deze stad heb je het uitzicht op een vallei. De stad barst van de schilderachtige gebouwen en historische bezienswaardigheden. Meer dan 500 huizen en gebouwen zijn beschermd en bewaard als culturele monumenten, door de prachtige architectuur. Gjirokaster staat bekend als de ‘city of stone’, door zijn kenmerkende lokale stenen die je overal kunt zien. Hoog boven de stad ligt het kasteel, de een na grootste van de hele Balkan. Het is een fantastische plaats om te bezoeken. Het kasteel heeft een ondergrondse bunker, uit de Koude Oorlog en een Bewapeningsmuseum met tentoonstellingen over vestingwerken.

3. Krujë

kruje
kruje

Ten noorden van Tirana ligt de stad Krujë, de stad van de Albanese held Gjergj Skanderbeg. Hij hield in de vijftiende eeuw 25 jaar lang de Ottomanen tegen vanuit zijn basis. De zogenaamde Adriatische balkon is een steile berg waar een kasteel te vinden is, waar je over de hele stad kunt uitkijken. Dit was ooit de basis van Skanderbeg. Vandaag de dag is er een museum over deze held en een fantastische vijftiende eeuwse kerk. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de binnenstad is een oude bazaar, die het bezoeken waard is. Met sfeervolle straatjes, kleine cafés en restaurants, een overvloed aan winkels met souvenirs en ambacht is Kruje een prachtige stad.

2. Butrint

Butrint
Butrint 2

Butrint National Park is een populaire toeristische bestemming, om zijn bijzondere mix van geschiedenis en natuur. Het is de basis van een aantal ecosystemen en archeologische vindplaatsen. Het National Park is omringd door water, door het meer Butrint en het Vivari-kanaal. De natuurlijke schoonheid is terug te zien in de flora en fauna, maar ook in het aantal diersoorten wat er leeft. Totaal zijn er ongeveer 1200 dier- en plantsoorten te zien. De meestbezochte attractie is de archeologische plaats die meer dan 2500 jaar geschiedenis heeft opgeslagen. Er zijn oude stadsmuren, overblijfselen van een Romeins theater, een Byzantijnse basiliek en twee kastelen. In combinatie met het prachtige landschap is dit een hele mooie ervaring.

1. Tirana

Tirana hoofdstad albanie
Albinfo/wikipedia

Waar Tirana eerst vol stond met communistische gebouwen, is de stad nu aanzienlijk veranderd. De hoofdstad van Albanië is nu in een gezellige, vriendelijke, feestelijke plaats veranderd. De stad bruist van leven, de voetgangersstraten zijn felgekleurd, er zijn prachtige Ottomaanse gebouwen en Italiaanse architectuur die naar het verleden terugwijzen. Er zijn musea en kunstgalerijen, met name de BUNK’ART, ooit een overheidsbunker die kunstinstallaties tentoonstelt.
Het is een chaotische stad in het centrum, maar voor de rust kan de toerist een ritje met de kabelbaan maken vanaf de berg. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de natuur rondom. Tirana heeft een bruisend nachtleven, die de bezoekers verrast door de café’s en restaurants.

Bekijk hier ook de beste bezienswaardigheden in Tirana